Om Beauceron
[Historie] [Rasestandard] [Helse] [Mer om rasen]
- Rasevalget beauceron..

Beauceron - Berger de Beauce - Bas Rouge..
Denne rasebeskrivelsen er skrevet i forhold til egen erfaring og kunnskap om rasen.

- Bruksområder -
Beauceron er en flott hund med mange gode egenskaper. 
Det er allsidige hunder med mange bruksområder rundt om i verden. Rasen har vært innom sporter som bruks, lydighet, agility, skydds, ringsport, IPO m.m. og blir fortsatt brukt innen deres opprinnelige bruksområde gjeting (viktig å notere seg at rasen er en kroppsgjeter og gjeter på en annen måte enn den mer kjente border collien). Rasen idag er noe mer begrenset når det kommer til tjenestehund, noen gode individer finnes, men i Norge/Norden stilles det større krav til tjenestehundene og rasen kan nok ikke hevde seg med de klassiske tjenestehund-rasene i politiet, men i enkelte tjenester som f.eks. i Heimevernet (HV) og som vekterhund har man godkjente individer av rasen i Norden.

I den store verden har rasen blant annet blitt brukt som politi og narkotikahund, førerhund for blinde, servicehund og terapihund. I Norge har rasen vært mest til nytte innen søk og redningsarbeid. 
 
 
Jeg håper at vi i fremtiden får se flere beauceroner i nyttige formål her til lands. Både innen politi- og militærtjeneste, som narkotikahund, servicehund, redningshund m.m. der rasen har potensiale. Mer om rasens bruksområder og informasjon om de forskjellige disiplinene finner dere her.

Besøk også siden til den Svenske Beauceronklubben, der det føres statistikk over rasen og bruksområder i Sverige.

- Karakter, opplæring og bruk -
Rasen er kjent for sin ekstreme intelligens (dvs. evne til å lære, assosiere, finne løsninger osv.) og er uten tvil en av de mest intelligente hunderasene. De husker utrolig godt, og deres hovedsaklige kvalitet er lydighet, vaktsomhet, ro, mot, hardhet og deres vilje til å være sin flokkleder til lags.

Det er følsomme hunder og de har en utrolig god evne til å kjenne sin eiers humør og ønsker. Det kan noen ganger virke som de er tankelesere da de er veldig oppmerksome på signaler man gir, og som man kanskje ikke er klar over selv, men hvordan man tenker og føler rundt hunden i trening osv. har mye å si for resultatet. De tar opp mye informasjon, og vet godt når man faktisk mener det man sier eller bare later som. Gjør ting helhjertet med beauceronen din! Har du eller hunden en dårlig dag, så avslutt treningen med noe bra og tren heller når dere er i rett modus. Synes du det er gøy å trene med din hund, vil din hund synes det er gøy å trene med deg!

Rasen har et ærlig blikk og en røff holdning. På tross av det tøffe ytre, er den en stor kjælegris som elsker alle kjærtegn. Med sine 30-50 kg blir den som en kjempebaby i disse kosestundene, og vil gjerne sitte på fanget. Den prøver å få plass så godt den kan der den vil og gir ofte inntrykk av at den ikke helt er klar over størrelsen sin.

Den er hard utenpå, og myk inni. Den har karakter. En sterk og stolt natur, og stor sjarm!

Hardfør og motstandsdyktig tåler den de fleste værforhold. Det er en dynamisk og aktiv hund som trenger å få bruke energien sin. Den elsker å leke, gå lange turer i skog og mark og være til nytte med kreative arbeidsoppgaver. Rasen har ofte stor arbeidsglede og samarbeidsvilje, så lenge den blir rettferdig behandlet.

Rasen modnes ofte sent og er valp/unghund lenge, dette er lett å glemme da den fort blir stor og kan se voksen ut, men det er ofte først rundt 3 års alder at den blir mentalt voksen og man kan begynne å stille seriøse krav til den i trening osv. Før dette bør trening av hunden og innlæring av øvelser foregå som lek og moro. Til gjengjeld holder den seg ung og sprek i høy alder og lever lenge.

Beauceronen vokser fort i høyden og har som regel nådd sin ferdige høyde ved 1-2 års alder, men kroppen er ofte ikke ferdig utviklet før hunden er rundt 3-4 år.

Det er en avbalansert hund som generelt sett bjeffer lite, med mindre den har grunn til det. Den viser ansvar og tar initiativ når det trengs å handle. Beauceronen lærer svært lett, fort og mye, som nevnt tidligere, på grunn av sin evne til assosiasjon og gode hukommelse. Den ligger ofte et hode foran eieren sin og det er viktig å planlegge treningen. Det er lurt å ha tenkt litt igjennom hva du vil den skal lære og hva du ikke vil den skal lære på forhånd. Ha klare regler før den nye hunden kommer i hus og vær konsekvent. Det gjelder å være tydelig på hva du vil og ikke vil, nøler man overfor sin beauceron så gidder den sjeldent å høre på deg. Rasen har ofte en naturlig autoritet, som gjør at den lett tar over bestemmelsene for en svak og nølende leder.

En beauceron liker derimot ikke å bli undertrykt. Det hele dreier seg om en balanse mellom fasthet og mildhet. Den må domineres uten å kveles, og den må få utvikle og uttrykke seg uten at det utarter seg. Dette krever kunnskap og konsekvens fra eierens side.

Rasen som førstegangshund
Beauceronen er en flott hund i de rette hender, men det sies at det ikke er en hund for nybegynneren. Jeg kan ikke anbefale beauceron som førstegangshund til hvem som helst, men en nybegynner kan fint klare en beauceron med riktig veiledning og forberedelser. Kunnskap er viktig. Det er viktig å vite hva som er typisk for rasen og hvordan man skal forholde seg til hunden. Det er lurt å ha en god oppdretter/rasekjenner å rådføre seg med. Beauceronen behøver en dedikert og engasjert eier som tar seg tid og har tålmodighet til å trene en slik hund. Om beauceronen ikke blir riktig håndtert kan den bli veldig motarbeidende og vanskelig. Men etter min erfaring så omstiller den seg lett og skjønner fort når man har bestemt seg for at nå blir det ny vri på ting. Det er viktig å ta tak i problemer så tidlig som mulig sånn at det ikke får utvikle seg. Med rett veiledning og interesse for å lære, og et ønske om å få til hunden, så kan en førstegangshundeeier fint lykkes med sin beauceron.

Familieliv og barn
Rasen krever tidlig trening og sosialisering. Den er beskyttende og tålmodig med barn, men man må huske på at det er en stor hund som lett kan bli voldsom i lek. Barn og hund bør alltid være under oppsyn og aldri alene sammen.
En beauceron bør lære å omgås barn under oppveksten, dette hører til sosialiseringen. Da dette er en stor og kraftig hund bør den lære at i omgang med barn, små hunder og dyr skal den oppføre seg rolig. Det er en god regel å kun la barn få kose med hunden og leke i rolige former. La aldri barna leke og herje voldsomt med valpen! Med riktig behandlig er beauceron en herlig familiehund.

Aktivitet og aktivisering
Unghunden kan være veldig aktiv frem mot 2-3 års alder og krever en del aktivisering. Samtidig er det viktig at hunden ikke utsettes for store belastninger på ledd og skjelett i vekstperioden. Det er viktig at hunden holdes slank og ikke blir overvektig, den bør vokse opp på et godt fôr av høy kvalitet tilpasset hundens behov. Riktig mosjon med hensyn til hundens kondisjon og alder er også viktig, samt at den har oppgaver og noe å jobbe med. La hunden bevege seg mye løs og så naturlig som mulig i eget tempo, og pass på å hvile med jevne mellomrom. Tren på ro, og å bare være tilstede sammen, mens man ser på annen aktivitet foregå. Ha med deg hunden så mye som mulig og la den få oppleve spennende ting og nye inntrykk.  Hunden må gradvis vennes til å være alene hjemme og bør få være aktivt med på ting og oppleve noe den tiden den ikke er alene. Det viktigste for en beauceron er å få være sammen med deg og bli inkludert.

Beauceronen er generelt en hund som holder seg i nærheten av deg/flokken på tur og de er ofte ukompliserte å ha løse, det er heller ikke typiske hunder som streifer eller stikker av på egne turer. De fleste beauceroner går godt overens med andre hunder og dyr. God oppdragelse og sosialisering er selvfølgelig viktig. 

- Oppsummering -
Beauceronen sitter inne med mange gode egenskaper som du må hjelpe den å utvikle. Pass på å oppmuntre og vedlikeholde de egenskapene du ønsker, forebygg, avled og si fra om hva du ikke ønsker. La hunden få bruke sine naturlige innstinkter i lek og trening med deg, og ikke ukontrollert som den selv føler for. Med dette danner du grunnlaget for et vellykket liv med hunden.

For å få frem det beste i din beauceron, krever det at du jobber med din hund. Tilbring mye tid sammen. La treningen være lystbetont, hunden skal synes det er gøy å trene sammen med deg! Samarbeid. Gjensidig respekt og forståelse av hverandre er viktig, lær deg å lese hundens signaler. Vær rolig, konsekvent og bestemt, men også vennlig, kjærlig og leken når du jobber med hunden. Gjør deg spennende og intressant ved å finne på morsomme aktiviteter. Slik vil du lettest oppnå en hund som synes det er herlig å trene, være sammen med deg og gjøre som du ønsker.

Husk også at din hund er unik, et eget individ og ikke nødvendigvis oppfører seg likt som andre hunder av samme rase. En god oppdretter vil prøve å finne den valpen og kullet som best passer deg og din livsstil. Beauceronen er generelt en hund som tilpasser seg godt og formes etter deg, ting blir stort sett hva du gjør det til, men man kommer sjeldent fra at dette er en stor og sosial hund som trenger å bevege seg og være med på ting. Det er en lojal hund som knytter sterkt bånd til sin eier.

Håper du nå har blitt litt bedre (teoretisk) kjent med denne herlige rasen ut fra det jeg skriver.

Er det noe du lurer på eller du ønsker å bli kjent med rasen i praksis, så er det bare å ta kontakt og du hjertelig velkommen på besøk for å hilse på hundene, slik at du kan danne din egen oppfattelse av rasen.

Det kan også lønne seg å kontakte flere oppdrettere for å finne "din type" beauceron, og den oppdretteren som du har best kjemi med osv.

Les også Rasevalget beauceron for å finne ut om dette
er rasen for deg :)

------
Skilder: aboutbeaucerons.com, canis.no.

<< Tilbake